środa, 30 maja 2012

Odchudzanie z dietą kopenhaską

Odchudzanie z dietą kopenhaską

Autorem artykułu jest Jacek Biernacki


dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska, nazywana jest inaczej Kopenhadzką lub 13-dniową. Należy do diet niezwykle restrykcyjnych i wymagających. Pozwala jednak na dużą utratę masy ciała w krótkim okresie stosowania, co powoduje, że ma zarówno szerokie grono zwolenników jak i przeciwników.
Jeśli decydujemy się na jej zastosowanie, musimy uświadomić sobie, że jest to sposób żywienia wyniszczający organizm i powinniśmy dołożyć starań aby cykl diety kopenhaskiej przebiegł bez zarzutów i zapewnił nam możliwie najlepsze efekty. Ze względu na jej oddziaływanie na organizm nie powinna być stosowana częściej niż raz na dwa lata.

Podstawowe założenia diety kopenhaskiej:
  • Program trwa 13 dni - tego czasu nie wolno ani skracać ani wydłużać.
  • Posiłki mogą wyglądać jedynie tak jak w jadłospisie. Żadne odstępstwa nie są możliwe.
  • Dozwolona jest zamiana obiadu i kolacji przypadających na jeden dzień.
  • Zabroniona jest zamiana kolejności dni - posiłki przypisane na dany dzień zjadamy dokładnie tego dnia co trzeba.
  • Dozwolone jest przyjmowanie preparatów witaminowych.
  • Konieczne jest wypijanie minimum 2 litrów wody dziennie.
  • Dozwolone jest picie kawy - jedynie czarnej - z ekspresu lub rozpuszczalnej.
  • Jemy chude ryby - pstrąg, dorsz.
  • Zakazane jest stosowanie soli i innych przypraw, stosowanych w celu wzmocnienia smaku potraw i zmniejszenia uczucia głodu.
  • Zabroniona jest guma do żucia.

Gdy zakończymy 13-dniowy cykl diety powrót do normalnego żywienia i kaloryczności posiłków powinien być stopniowy. Nasz metabolizm po diecie będzie zwolniony, w wyniku czego możemy bardzo szybko zaobserwować efekt jojo.

Dieta kopenhaska polega na zjadaniu trzech posiłków każdego dnia. Ważne aby pamiętać, że tutaj liczy się nie tylko to co znajdzie się na naszym talerzu ale także godzina o jakiej to spożyjemy. Rano jemy śniadanie, następnie do godziny 14 musimy zjeść obiad. Ostatnim posiłkiem każdego dnia jest kolacja, która trzeba zjeść do godziny 18. Jakiekolwiek podjadanie pomiędzy posiłkami jest zabronione, ponieważ tego typu odstępstwa powodują spadek skuteczności diety.

Podstawowym składnikiem diety jest chude mięso, występują w niej jednak także warzywa, minimalne ilości owoców oraz napoje. Preferowanym napojem jest niegazowana woda mineralna, jednak zarówno twórcy diety jak i jej liczni zwolennicy dopuszczają picie zielonej herbaty, która wspomaga przemianę materii.

--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz